Як користуватися паличками для суші?

Люди, які лише знайомляться зі східною кухнею, часто задаються питанням — як тримати палички. Тому сьогодні ми хочемо розповісти вам, як же користуватися цими важливими столовими приборами, адже представники Азії надають великого значення ритуалу їхнього використання. Для них бамбукові палички — національне надбання.

Навчальні та традиційні палички для суші

Перш ніж вчитися тому, як тримати палички для ролів, важливо зрозуміти, якими вони бувають. Найчастіше їх поділяють на два типи: звичайні та навчальні.

  • Довжина звичайних паличок — приблизно 20–25 см. У перетині вони можуть бути квадратними або круглими. У другому випадку основу роблять квадратною, щоб палички не скочувалися зі столу.
  • Малюків у Азії навчають, як правильно їсти паличками, вже з першого року життя, тому довжина навчальних паличок, на яких практикуються діти та новачки, трохи коротша — близько 16 см. Вони скріплені між собою зверху за допомогою еластичного затиску, який дозволяє орудувати ними, як щипцями або пінцетом. В Європі та Америці навчальні палички часто відрізняються від звичайних лише наявністю гнучкого фіксатора.

Як правильно тримати палички для ролів?

Дуже важливо зрозуміти, як тримати палички для суші, адже це спростить трапезу та зробить її по-справжньому східною. Основні правила такі:

  1. Після того як ви розпакуєте палички, можете злегка потерти їх між долонями, щоб прибрати залишки мікроволокон, що відшарувалися.
  2. Злегка зігніть руку в лікті та трохи витягніть її вперед.
  3. Розслабте та злегка зігніть пальці, крім вказівного та середнього — вони повинні бути спрямовані вперед.
  4. Покладіть верхню частину однієї палички в заглиблення між вказівним і великим пальцями, а нижню — на верхню фалангу безіменного.
  5. Другу паличку стисніть вказівним і безіменним пальцями, немов ви тримаєте дрібку солі. Простежте, щоби вам було зручно рухати цією паличкою, адже перша паличка має залишатися нерухомою.
  6. Трохи розслабте кисть. Спробуйте акуратно постукати паличками одна об одну.
  7. Простежте за тим, щоб кінчики паличок розташовувалися на одному рівні, інакше їжа може зісковзнути на стіл. Щоб цього не сталося, легенько постукайте кінчиками паличок об тарілку.
  8. Спробуйте спочатку потренуватися вдома на звичайних олівцях, захоплюючи ними невеликі предмети — так ви швидше зрозумієте, як правильно тримати японські палички.

Яку їжу за традицією їдять паличками?

Тепер, коли ви знаєте, як їсти паличками роли, варто розібратися, які страви ними їдять. Найчастіше їх використовують для таких частувань:

  1. Суші та роли. Зазвичай їх подають на дерев’яній таці, на яку також викладають традиційні приправи — пасту васабі та маринований імбир. Соєвий соус подають в спеціальній тарілочці, яку потрібно тримати в лівій руці у висячому положенні. Починати трапезу варто з ролів, загорнутих у листи норі, щоб водорості не втратили свій хрускіт. Умочуйте кожен шматочок в соус цілком і їжте його, не відкушуючи;
  2. Сашимі та темпура. Тарілочка з соусом повинна знаходитися на рівні грудей, в неї потрібно акуратно вмочати шматочки страв. Їжу з загальної тарілки не можна брати руками — використовуйте для цього спеціальні довгі бамбукові палички;
  3. Супи та рамен. За допомогою паличок їдять тверді інгредієнти, а рідину п’ють просто з піали;
  4. Азіатська локшина. Її не намотують, як спагеті, на вилку, а акуратно захоплюють паличками і втягують з характерним хлюпання, яке не вважається непристойним;
  5. Салати. Зазвичай інгредієнти для салатів нарізають тонкими нитками, які зручно захоплювати паличками.

Дуже важливо знати, як користуватися паличками для суші згідно з традиціями. Існує кілька правил, яких варто обов’язково дотримуватися:

  1. Застосовуйте палички виключно для того, щоб взяти їжу.
  2. Беріть той шматочок, до якого доторкнулися першим.
  3. Не дмухайте на гарячий шматочок і не розмахуйте паличками, намагаючись швидше його остудити.
  4. Не наколюйте на палички їжу.
  5. Постукувати паличками об тарілку, щоб їх вирівняти, потрібно непомітно для оточуючих.

Тепер вам відомо, як тримати китайські палички. Швидше втілюйте в життя наші рецепти для приготування азіатських страв і починайте практикуватися!