Відмінності суші від ролів

Незважаючи на те, що суші і роли вже стали значною частиною світової кухні і користуються дивовижною популярністю, багато цінителів японських делікатесів продовжують наполегливо плутати їх назви.⠀

Пропонуємо розставити всі крапки над «і» і розібратися, чим відрізняються суші від ролів.

Перш за все, важливо відзначити, що ці страви не такі вже й різні. Наприклад, в їх приготуванні є використання рису з високим вмістом клейковини і глютену, соєвого соусу, рисового оцту, цукру, солі та різноманітних морських продуктів. Васабі і маринований імбир, як правило, подаються як гарнір – ця традиція започаткована ще в Стародавній Японії.

Проте способи приготування та подачі, зовнішня форма і склад ролів і суші дещо відрізняються. Так, в чому різниця між суші і ролами?

Відмінності в формі

Саме слово «роли» (від англійського терміна «to roll» – загортати) натякає на спосіб приготування японської «закуски». Інгредієнти скручують в листя норі – для цього використовують спеціальний бамбуковий килимок для згортання. Він називається «макису». Після цього нарізають рол на необхідні невеликі порції. До слова, про те, яким боком класти лист норі, як правильно готувати суші і роли і кому ці страви зобов’язані своєю феноменальною світовою популярністю, ви можете дізнатися в блозі Катана.

На відміну від ролів, суші готують вручну, формуючи у вигляді довгастих грудочок рису, і накривають свіжими рибними скибочками або невеликими шматочками морських продуктів.

Відмінності в принципі приготування

Ще одна істотна важлива відмінність суші від ролів!

Суші подаються злегка охолодженими, відразу після приготування, оскільки японці вважають, що температура страви повинна відповідати температурі тіла людини. Таким чином,згідно із древнім японським звичаєм, закуска найповніше розкриє свої смакові якості.

А роли  не настільки консервативні. Деякі запікають або навіть подають гарячими – «темпура». Але найчастіше перед презентацією їх зберігають в холодильнику. Чому? Все банально просто – так рол набагато легше нарізати на невеликі шматочки.

Відмінності в складі суші та ролів

При приготуванні ролів сушисти абсолютно вільні у використанні начинки, тому ця страва має безліч різних варіацій. В роли додають свіжу рибу, морепродукти, вершковий або ж твердий сир, овочі, м’ясо або фрукти! А ось в класичному варіанті для суші передбачені виключно свіжі морепродукти або риба.

Тепер ви знаєте, чим роли відрізняються від суші. Залишилося тільки освоїти майстерність приготування японських делікатесів і дізнатися все про історію суші!