Японська кухня дуже популярна у всьому світі. Це не дивно: суші, роли, салати та інші екзотичні страви підкорюють не лише смаком, але й користю, а також простотою приготування. Один з головних інгредієнтів азіатської кухні — рис, що входить до складу майже всіх сетів. Він має нейтральний смак, що надає змогу відтінити інші компоненти страв, але водночас цілком самодостатній. Якщо знати, як правильно варити рис для суші, страви завжди будуть ідеальними!
Щоб отримати дійсно вишукану і смачну страву, що просто танутиме у роті і матиме неперевершений смак, необхідно вибрати відповідний сорт рису і правильно його приготувати. Ми хочемо поділитися з вами порадами, як правильно приготувати рис для суші.
Етапи приготування рису для суші
Японські кухарі відточують процес варіння рису роками, удосконалюючи його, як терплячі художники, які тисячі разів малюють один і той самий ієрогліф, домагаючись ідеального ефекту, адже лише рис для ролів, приготований за всіма правилами, дасть змогу надати їм потрібної форми, зберегти текстуру і смак страви. Якщо приготована крупа вийшла занадто водянистою, липкою або, навпаки, сухою, вона не зможе бути ідеальною основою для суші. Вважається, що для того, аби стати справжнім суші-майстром, знадобиться не менше ніж десять років.
Але з нашою допомогою ви зможете готувати роли вдома набагато швидше, давайте ж скоріше готувати разом! Рецепт рису для суші не надто складний, а сам процес налічує кілька етапів:
- Спочатку рис потрібно ретельно промити, щоб вилучити з крупи лушпиння та дрібне сміття. Для цього візьмемо ємність, насиплемо в неї потрібну кількість рису і промиємо його під холодною проточною водою. Тепла вода вимиває клейковину з рису, внаслідок чого під час скручування ролів можуть виникнути труднощі, рис буде розсипатися. Промивати необхідно до того моменту, доки рідина не стане чистою та прозорою — як правило, достатньо 3-4 разів. Тепер відкинемо його на сито і дамо волозі стекти, інакше роли розпадуться уже в перші хвилини.
- Потім пересиплемо рис в каструлю, заллємо холодною водою і залишимо на 15-20 хв, аби зерна розм’якшилися, що прискорить процес приготування. На 100 г крупи візьмемо 125 мл рідини. (На дві порції потрібно 250 г рису та 325 мл рідини).
- Щоб приготувати рис для суші, найкраще взяти глибоку чавунну каструлю (бажано з прозорою кришкою і товстим дном). Прозора кришка надасть змогу контролювати процес варіння, а товсте дно дасть змогу зробити прогрівання рівномірним і м’яким.
- Поставимо каструлю з рисом на плиту, увімкнемо середній вогонь і дочекаємося, поки вода закипить. Відразу зменшимо температуру до мінімуму та продовжимо варити ще 10-15 хв. Процес необхідно періодично контролювати, але кришка повинна залишатися закритою — тому вибирайте скляну. Показник готовності — рис увібрав усю рідину. Зварений у такий спосіб рис буде м’яким та розсипчастим, і у вас вийдуть ідеальні роли!
- Під час варіння рису для ролів не використовуються приправи, сіль і перець. Основне завдання — зберегти його природний смак. Головне — не відкривайте кришку і не перемішуйте, тоді рис вийде однорідним, збереже всі відтінки смаку і клейку структуру, що допоможе вам сформувати роли максимально зручно й легко.
- Після того як рис увібрав воду, вимкнемо вогонь і залишимо каструлю ще на 10-15 хв під закритою кришкою. У цей час давайте займемось з вами приготуванням спеціальної заправки з використанням рисового оцту.
- І останній маленький етап: додайте в рис заправку. Ви можете використовувати його для приготування ролів або суші. Щоб не зіпсувати текстуру крупи, зі свого досвіду рекомендуємо перекласти відварену крупу у дерев’яну або пластмасову ємність. Тепер виливаємо заправку та перемішаємо дерев’яною лопаткою чи ложкою.
Вітаємо вас! Тепер ви можете швидко та легко приготувати основний інгредієнт для ролів та інших страв японської кухні. Якщо дотримуватися наших порад, рис вийде насиченим і розсипчастим усього за 40 хв — просто і швидко, як у кращих японських шеф-кухарів. Не поспішайте йти — крім нашого досвіду, як готувати рис для суші, ми хочемо поділитися з вами корисними порадами щодо вибору крупи для ролів.
Як обрати рис для суші
Спочатку рис використовували для ферментації сирої риби, яку з’їдали, а перероблене зерно викидали або використовували для приготування наступної партії. Але з часом його теж почали їсти, а вже в XIX столітті з’явилися сучасні суші — з відвареним рисом та сирою рибою. Вибору крупи почали надавати значної уваги, оскільки від неї залежить і смак страви, і її консистенція. Щоб приготувати ідеальний рис, постарайтесь врахувати такі моменти:
- Для приготування суші, ролів та інших страв японської кухні використовуйте лише спеціальний сорт з високим вмістом клейковини — круглозернистий білий рис. Такий сорт ідеально підходить для швидкого та красивого формування ролів.
- Вибирайте такий рис, щоб усі зернята були приблизно однакового розміру — тоді він буде доволі клейким і розсипчастим одночасно. Такий рол можна легко розрізати, зернята рису не будуть випадати та утворювати порожнини.
- Щоб рис не розварився, він повинен бути непропареним, інакше ви отримаєте кашу замість ідеально виражених зернят.
Тепер ви знаєте, як правильно вибрати рис і приготувати його, щоб отримати суші, які зберігають форму і мають неповторний смак. Виявляється, створити ідеальний інгредієнт для відтворень азіатських рецептів надзвичайно просто. Бажаємо вам вдалих кулінарних звершень!