fbpx

Як готувати гриби шиїтаке?

 Шиїтаке часто використовуються в паназіатській кухні для приготування різних страв. За формою ці гриби нагадують печериці, але їхня текстура більш щільна та м’ясиста, до того ж вони мають яскраво виражений грибний аромат. У їжу зазвичай додають їхні шляпки — ніжки занадто жорсткі. Дрібні гриби ніжніші, а великі мають більш насичений смак і аромат. Найчастіше шиїтаке продаються в сушеному вигляді — так вони добре транспортуються та зберігаються, не втрачаючи при цьому своїх харчових та поживних властивостей. Сьогодні ми розповімо вам, як готувати шиїтаке, щоб ви могли сповна оцінити ці чудові гриби!

Як приготувати сушені гриби шиітаке — прості кроки

Перед тим, як готувати сушені гриби шиїтаке, їх потрібно попередньо обробити. Для цього необхідно пройти кілька простих етапів.

  1. Промийте гриби проточною водою, щоб позбутися можливих забруднень.
  2. Залийте водою так, щоб вона повністю покрила гриби, проваріть протягом півгодини та залиште приблизно на 8 годин, краще — на ніч, щоби гриби не були жорсткими.
  3. Зцідіть воду, злегка відтискаючи гриби, але не виливайте її — це чудова основа для супів, соусів і рагу.
  4. Додайте гриби до вибраної страви.

Методи приготування грибів шиїтаке

Часто тих, хто знайомиться з азами східної кухні, цікавить питання: скільки потрібно готувати гриби шиітаке? Насправді все залежить від способу їх приготування. Існує кілька варіантів їхньої термічної обробки.

1. Один із варіантів, як приготувати гриби шиїтаке, — обсмажити їх зі спеціями та цибулею протягом 10 хвилин на середньому вогні. При цьому їх потрібно час від часу помішувати дерев’яною лопаткою, а ось кришкою накривати не варто. Важливо пам’ятати, що перед тим як смажити гриби, їх потрібно проварити 30 хвилин та замочити на 8 годин. Обсмажені гриби застосовують різними способами:

  • Подають як гарнір до м’ясних і рибних страв.
  • Застосовують як начинку для ролів.
  • Використовують як начинку для запіканок і фаршированої риби.

2. Як варити шиїтаке? Дуже просто! Візьміть воду у співвідношенні 3:1, закип’ятіть її та проваріть гриби протягом 40 хвилин, потім залиште на 8 годин,  після чого відкиньте на друшляк. Гриби в такому вигляді можна використовувати для наступних страв:

  • Маринувати їх із овочами для приготування холодних закусок.
  • Додавати в різні салати.

3. Як довго готувати гриби шиїтаке, якщо вони входять до складу багатокомпонентної страви? Щоб гриби не були жорсткі, їх завжди потрібно проварювати і замочувати.  Варто додавати їх за 7–10 хвилин до кінця приготування страви. Шиїтаке — дуже поширена складова багатьох азіатських страв.

  • Ці гриби часто готують за технікою стір фрай — вони добре поєднуються з овочами та м’ясом.
  • Шиїтаке стануть чудовою начинкою до локшини, особливо скляної.
  • Це традиційні інгредієнти багатьох супів; крім того, з води, в якій їх замочували, можна приготувати чудовий бульйон або соус.

4. Також сушені шиїтаке можна подрібнити та, не замочуючи, додавати в супи та соуси для надання характерного смаку та аромату.

Тепер ви знаєте, як готувати сухі гриби шиїтаке, та можете дивувати новими стравами рідних і друзів. На нашому сайті ви можете знайти все для азіатських страв, щоб кожен день освоювати нові східні рецепти! 

Rectangle