Рецепт правильної заправки рису для суші

Завдяки великому різноманіттю смачних рецептів азіатська кухня набула значної популярності, тому що ви можете приготувати в домашніх умовах поживну та корисну страву за короткий проміжок часу, а потім насолодитися пікантною та екзотичною або ніжною та приємною стравою разом зі своїми близькими та друзями. Майже у всіх японських рецептах присутній спільний інгредієнт — це рис, що є основою для страви та зв’язує всі його складові в одне ціле.

Цей популярний азіатський злак додається майже в усі сети та роли, саме тому від якості його приготування залежить багато чого. Класична схема приготування передбачає, що готується рис тільки в воді, куди не додається навіть сіль або перець, так що готова крупа виходить доволі прісною. Тому головне завдання заправки в рис для суші — підкреслити природний смак злаку, відтінити всі його нотки, розкрити все його багатство.

Заправка рису для ролів додасть пікантні акценти і допоможе розкрити всю палітру смаку, завдяки чому ви зможете відчути справжню насолоду від кожного з’їденого шматочка. Не переживайте, рецепт доволі простий, і зараз ми розповімо вам, як робити заправку для рису суші правильно, швидко і професійно, щоб ваші роли вдавалися соковитими й апетитними!

Інгредієнти заправки рису для суші

Щоб зробити заправку для суші на 1000 г готового рису, вам знадобиться:

Як приготувати заправку для суші? 

Якщо вам цікаво, як приготувати заправку для суші, ми поділимося з вами усіма нюансами її створення. Секрет цього процесу доволі простий. Для приготування вам буде потрібно невеликий сотейник (200-250 мл.). Ретельно змішайте всі інгредієнти до однорідної маси і підігрійте її в сотейнику до розчинення цукру. Найкраще поставити сотейник на повільний вогонь, щоб досягти ідеального рівномірного прогрівання. Як правило, достатньо всього п’яти хвилин. Не забувайте помішувати, щоб отримати максимально якісний результат смачної заправки.

Тепер у вас є правильна заправка для рису, яка надасть вам змогу наблизитися до східного мистецтва приготування суші. Полийте заправкою рис і використовуйте його для приготування смачних та вишуканих сетів, створюючи справжні кулінарні шедеври японської кухні у себе вдома.

Ви можете експериментувати з пропорціями — наприклад, якщо ви хочете отримати м’якіший смак, додайте більше цукру. Чим більше заправки, тим насиченішим буде смак ролів.

Кілька цікавих фактів:

  • Багато обивателів і навіть професійні кухарі, кажучи про заправку для суші з рисовим оцтом, називають її «міцукан». Можна припустити, що це переклад назви заправки, але це не зовсім так. «Міцукан» — це японський виробник, який першим поставив собі питання, як зробити заправку для рису, та розпочав її випуск на японському ринку в промислових масштабах. Після того як клієнти познайомилися ближче з товаром, і фірма стала одним з головних виробників у Японії, зайнявши лідируючі позиції, було прийнято рішення вийти на міжнародний ринок. Але покупці інших країн не знали специфіки японської мови і вирішили, що «міцукан» — це загальна назва спеціальної заправки, а не марка виробника, тому стали називати так будь-яку суміш рисового оцту, цукру і солі.
  • Іноді в заправку додають чорнило каракатиці. Воно практично не впливає на смакові якості, але змінює колір рису і робить зовнішній вигляд ролів оригінальнішим.
  • У рисовий оцет, крім солі та цукру, можуть додавати водорості норі — вони посилять рибний смак страви і урізноманітнять його.
  • Спочатку рисовий оцет використовувався передусім як антибактеріальна речовина і компонент, що здатний усувати специфічний запах риби, і лише потім — як приправа, що відтіняє смак рису.
  • Змішувати рис із заправкою найкраще в гарячому вигляді. Робити це рекомендується горизонтальними рухами, щоб заправкою просочилося кожне зерно. Після цього потрібно дочекатися, щоб температура була комфортною для рук, і формувати роли. Раніше рисову масу остуджували за допомогою віяла, але зараз це зазвичай роблять природним шляхом, і зберігати її можна в холодильнику, але не довше ніж два тижні. У процесі формування ролів руки краще змочити рисовим оцтом.
  • Іноді рисовий оцет намагаються замінити яблучним, але вони істотно відрізняються за смаком: рисовий м’якший, з солодкуватим присмаком, тоді як яблучний більш кислий і гострий. До того ж рисовий оцет має більш нейтральний вплив на шлунково-кишковий тракт, а, отже, ніяк не позначається на вашому самопочутті.

Якісний рисовий оцет може перевтілити ваші суші, перетворити їх на справжній східний делікатес. Обов’язково спробуйте приготувати і насолоджуйтеся результатом!