Як приготувати сушені морські водорості?

В азіатській кухні широко використовуються різні види водоростей, тому питання, як готувати морську капусту і водорості вакаме часто турбує любителів японської кухні. Сьогодні ми з задоволенням розповімо вам про всі тонкощі!

Приготування морської капусти

Як роблять морську капусту і вакаме? Відповідні водорості збирають вручну чи за допомогою спеціальної техніки, після чого їх потрібно відразу ж починати сушити чи консервувати — через високий вміст вологи вони дуже швидко псуються. Через це водорості продаються в сушеному вигляді, тож перед приготуванням їх потрібно обробити, щоб повернути форму та колір. Найчастіше їх замочують на певний час, про який ми напишемо нижче.

  • Як варити морську капусту:

Ламінарію замочують приблизно на 3 години, заливаючи теплою водою у співвідношенні 1:20. Перед цим краще нарізати сухі листи на порції, оскільки їх обсяг збільшується у 13 разів. Розбухлі водорості промивають і проварюють протягом декількох хвилин, після чого вони готові до вживання.

  • Як підготувати вакаме:

Водорості заливають теплою водою або бульйоном у співвідношенні 1:10 приблизно на чверть години, після чого занурюють у дуже холодну воду, можна навіть з кубиками льоду — так зберігають яскравий смарагдовий колір. Вони розбухають, збільшуючись у 4–5 разів, і стають м’якими, злегка слизькими, зберігаючи хрускіт.

Що можна готувати з морських сушених водоростей?

Існує безліч варіантів приготування цих продуктів. Ми поділимося з вами найкращими, перевіреними на практиці!

Як приготувати ламінарію:

  • Сухі подрібнені водорості використовують як заміну солі в супах і гарнірах.
  • З неї виходять смачні салати в поєднанні з овочами, грибами, яйцями, сиром і різними спеціями.
  • Морську капусту тушкують з овочами, щоб подати як гарнір до м’яса чи риби. Нею часто доповнюють страви з квасолі чи інших бобових, щоб вони краще засвоювалися.
  • На основі бульйону з ламінарії готують безліч традиційних азіатських супів.
  • Ці водорості часто використовують для приготування десертів — зефіру, джему, мармеладу, до складу яких входить пектин.

Як готувати вакаме:

  • Із них виходять чудові страви для сироїдів: паштети, салат чуко, овочеві салати з горіхами, тофу, кунжутом і різними спеціями.
  • Ці водорості підійдуть веганам і вегетаріанцям — вони чудово замінять рибу в різних салатах, доповнять локшину, додадуть оригінальний смак рису, якщо додати їх під час варіння, зроблять овочеве рагу більш цікавим.
  • Бульйон, приготований із цих водоростей, стане чудовою основою для безлічі східних супів.

Користь водоростей ламінарія

Приготування морської капусти хоча б кілька разів на тиждень — чудовий внесок у своє здоров’я, адже вона має такі корисні властивості:

  • Покращує травлення, сприяє очищенню організму та схудненню;
  • Насичує організм йодом, забезпечує профілактику захворювань щитоподібдної залози;
  • Сприяє зниженню рівня «поганого холестерину», зміцнює судини, перешкоджає появі атеросклерозу;
  • Покращує стан шкіри.

Вакаме теж дуже корисні для організму:

  • Покращують стан серцево-судинної системи;
  • Завдяки високому вмісту кальцію благотворно впливають на стан кісток;
  • Покращують гормональний баланс;
  • Допомагають нормалізувати вагу;
  • Підтримують загальний тонус організму.

Тепер ви знаєте, як приготувати морські водорості. Залишилося тільки придбати морську капусту ламінарію чи морські водорості вакаме та почати експериментувати!