Як правильно подавати суші?

В японській кухні приготування, споживання їжі та сервірування столу – це традиція, в якій врахувати і правильно розставити всі елементи дуже важливо.

Для європейської культури японські церемонії здаються складними, хоча в основі їх лежить простота і помірність. Оформляйте стіл красиво, щоби перед початком вечері хотілося помилуватися  розташуванням страв і приладів, формами посуду і поєднаннями барв суші.

Якщо ви засвоїли правила етикету і вміння правильно їсти суші, то легко впораєтеся з сервіровкою. Різноманітне меню для застілля підкажуть рецепти для приготування азіатських страв на нашому сайті.

Сервіровка столу для ролів

Якщо ви хочете надати сервіровці більшої схожості з автентичною, знадобляться дерев’яні або бамбукові тарілки, якими воліють користуватися японці. Необов’язково повний комплект, навіть кілька автентичних предметів  створять “азійський” настрій.

Якщо ви влаштовуєте пікнік, використайте азійський лайфхак – запропонуйте гостям вологі теплі рушники для очищення рук, як у ресторані. Удома їх зручніше замінити миттям рук водою з-під крана.

Залишайте на столі достатньо вільного простору для споглядання їжі з різних сторін. Для кожного учасника застілля сервірують просторе місце, прилади розставляйте в послідовності, відповідній послідовності страв, в якій будете пригощати гостей.

Подавайте все приготоване меню одночасно, виносячи на великих тацях. Страви розставляйте так, щоб кожен учасник трапези міг вільно дотягнутися до кожного частування. Брати в руки загальні блюда не прийнято.

Скористайтеся підказками з підбору посуду, вони додадуть хвилюючу енергетику вашого столу.

  • Дотримуйтесь непарності у кількостях всього – тарілок, шматочків суші, приладів – їх повинно бути три, п’ять, сім штук. Для кожної страви має бути своя окрема тарілка. Якщо крім суші ви подаєте до столу локшину або суп, сервіруйте їх закритими кришечками, щоб гість при відкриванні міг відчути аромат.
  • Посуд для сервірування краще підбирати однотонний, без візерунків – чорного, білого або червоного кольору, щоб ваші гості або рідні не відволікалися від насолоди смаком. Кольори і форми посуду скомбінуйте – наприклад, на круглу чорну тарілку поставте червоний квадратний соусник, або навпаки, круглу білу піалу поєднуйте з червоною квадратної тарілкою.
  • Дерев’яні палички ставлять на підставку хасіоки, або хасі, звертаючи тонкими кінцями вліво. Якщо у вас немає хасі, підійде інша ефектна підставка. Палички можна покласти на тарілку або поруч на стіл, але пам’ятайте про направлення.

Незвичайна для ваших близьких подача суші, ролів внесе в атмосферу вечері приємну різноманітність і створить тему для застільної бесіди. Приємного вам застілля!